Geachte mevrouw Pilger,

Ik ben freelancejournalist en schrijver van het naslagwerk over Alkmaars rosse straat Achterdam. In verband met een artikel daarover heb ik een aantal vragen nav van onder meer een stuk op jullie site:

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) verleent Soa Aids Nederland een vergunning om het online platform voor sekswerkers Ugly Mugs Nederland op te zetten en te beheren. Via dit platform kunnen sekswerkers melding doen van geweld door klanten en zelf klanten natrekken.

Sekswerkers kunnen via Ugly Mugs nagaan of een klant al eerder door een collega is aangemeld wegens geweld. En sekswerkers krijgen een melding vanuit dit platform als er een gevaarlijke klant actief is in hun regio.

Werk veiliger maken

AP-bestuurslid Katja Mur: ‘Sekswerkers krijgen vaak te maken met geweld. Zoals verkrachtingen en berovingen. Om het werk veiliger te maken, heeft Soa Aids Nederland dit platform opgezet.’

Dit is uit het protocol Ugly Mugs (20-4 van start):

Met de mogelijke komst van de Wet Regulering Sekswerk (WRS), waarbij sekswerkers verplicht een vergunning moeten hebben en daarvoor op gesprek moeten komen bij een ambtenaar – en ten aanzien waarvan een landelijk register wordt bijgehouden – wordt verwacht dat sekswerkers nog meer in de illegaliteit zullen verdwijnen.

Er is op dit moment sprake van een geleidelijke ‘shift’; raamprostitutie komt steeds minder voor, terwijl prostitutie waarbij via websites zoals www.kinky.nl een afspraak wordt gemaakt bij de sekswerker thuis of in een hotelkamer, steeds meer voorkomt. Er wordt verwacht dat het initiatief vooral zal aanslaan bij sekswerkers die thuis werken en/of in hotels. Binnen die specifieke sector is weinig sociale controle en bestaat meer kans op geweld.

Vragen:

  1. Waarom faciliteert AP illegale prostitutie?
  2. De casemanagers, die de meldingsite Ugly Mugs beheren, zijn in dienst van SOA Aids Nederland. Zijn zij zelf gescreend op bijvoorbeeld juridische kennis?
  3. Is het risico niet groot, dat Ugly Mugs een afvalbak wordt van bijvoorbeeld wraakacties? Dat mensen ten onrechte op de ‘zwarte lijst’ terechtkomen?

 

Ik zou uw antwoorden graag zsm willen ontvangen, maar in elk geval voor morgen, vrijdag 15-4, 12.00 uur.

Bij voorbaat dank,

Arno Ruitenbeek

NetZoGemakkelijk journalistieke en pr-producties