Ruim 15.000 waarschuwingen over gevaarlijke PROSTITUTIE KLANTEN !

 

Door Arno Ruitenbeek

Het meldpunt voor sekswerkers Ugly Mugs NL telt sinds de start begin 2022 ‘slechts’ 277 leden. Toch zijn er in het afgelopen jaar maar liefst ruim 15.000 waarschuwingen uitgegaan over enige vorm van geweldpleging door klanten. Simone Temming legt uit hoe dat zit.


Mensen die werken in de raam- en thuisprostitutie, op de tippelzone, in bordelen, privéhuizen, massagesalons, parenclubs of escortservice kunnen sinds april van het vorig jaar nieuwe klanten op (mogelijk) gevaar controleren via de site www.uglymugs.nl. Ook krijgen ze waarschuwingen als een gevaarlijke klant actief is in de buurt.

Naar schatting zijn er tussen de 20.000 en 30.000 mensen in de legale prostitutie. En het aandeel illegale sekswerkers neemt volgens de deskundigen toe, mede door de (over-)regulering. Uit onderzoek zou blijken dat 97 procent van alle sekswerkers in Nederland te maken krijgt met geweld. Maar 21 procent van deze groep deed aangifte bij de politie uit angst voor schending van de privacy. Of omdat ze de juiste papieren niet hebben.

 

Meldingen

In de twaalf maanden sinds de oprichting van Ugly Mugs NL hebben zich 277 sekswerkers aangemeld bij dit ‘waarschuwingsplatform’. Dat staat in het jaarverslag, hier gedoopt ‘Impactrapport Ugly Mugs Nl 2022-2023’. Die 277 leden werden 15.122 keer gewaarschuwd. Om het nog verwarrender te maken voor de leek: de 277 aangeslotenen deden 112 meldingen van geweldpleging in een of andere vorm door klanten.

Simone Temming is projectleider Ugly Mugs NL: ,,Elke keer als er een melding of waarschuwing is gepubliceerd op het platform, wordt elk lid van het platform hierop geattendeerd via sms of mail. In totaal zijn er 15.122 berichten gestuurd om sekswerkers te attenderen op een nieuwe melding of waarschuwing.”

Een derde van de 112 meldingen ging over seksueel geweld, zestien procent over fysiek geweld, elf procent was afpersing en negen procent diefstal. Veel klanten (51 procent) gingen zich te buiten aan schelden/intimidatie, 39 procent weigerde te betalen, 36 procent maakte zich schuldig aan bedreiging, 29 procent aan belaging.

Van de gevaarlijke klant wordt een reeks persoonsgegevens gedeeld, zoals telefoonnummer, emailadres, kenteken van auto, adres, geslacht, uiterlijke omschrijving en het incident (tijd/plaats). Temming vertelt dat dit alles valt onder de vergunningverlening door de Autoriteit Persoonsgegevens.

 

Privacy

Een deel van de 112 meldingen gingen over dezelfde klant. Temming wil,  uit ‘privacyoverwegingen’ niet zeggen hoeveel klanten exact zijn gemeld. Wel zijn er 1657 klanten gecheckt, volgens het impactrapport. Temming: ,,Er bestaat een klant-checkfunctie op het platform. Leden van het platform hebben deze 1657 keer gebruikt om te kijken of van hun nieuwe klant eerder melding is gedaan, dan wel of de klant bij ons in het systeem voorkomt. De aangesloten sekswerkers maken een eigen afweging wat ze doen na het gebruik van de klantcheck.”

Er is in een of meer gevallen aangifte gedaan bij de politie en dat heeft geleid tot actie zoals onderzoek. Temming doet daar verder geen uitspraken over, wederom uit privacyoverwegingen. Ook wil ze daarom niet vertellen in welke gemeenten of bij welke korpsen die aangiften zijn gedaan.

 

NetZoGemakkelijk       Journalistieke en pr-producties