Waarom moeten onderzoekers seksueel misbruik altijd zo overdrijven?

door Jelte Wiersma 8 jun 2014

Dettmeijer (rechts) naast minister Opstelten tijdens de overhandiging van het rapport

Dettmeijer (rechts) naast minister Opstelten tijdens de overhandiging van het rapport – Foto: ANP

Elk jaar worden 62.300 Nederlandse kinderen slachtoffer van seksueel misbruik, schrijft rapporteur mensenhandel Corine Dettmeijer. Maar bewijs daarvoor heeft zij niet. Haar bewering is beledigend voor kinderen die daadwerkelijk worden misbruikt.

Waarom moeten onderzoekers van vermeende schandalen altijd zo overdrijven? Of het nu de commissie-Deetman is die seksueel misbruik in katholieke instellingen onderzocht of nu weer rapporteur mensenhandel Dettmeijer, ze gaan over de top.

Leermeester

Deetman concludeerde in 2011 dat 10.000 tot 20.000 kinderen tussen 1945 en 2010 waren misbruikt. De cijfers haalden alle kranten en gingen de wereld over. Wie het onderzoek bestudeerde, vond dat deze cijfers een schatting zijn gebaseerd op een enquête.

Dettmeijer heeft kennelijk een leermeester gevonden in Deetman. Zij is sinds 2006 rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen kwam vorige werk met het rapport ‘Op goede grond. Seksueel geweld tegen kinderen’.

Steekproef

De conclusies in het rapport zijn allesbehalve ‘op goede grond’. Een kind dat ongewenst in aanraking komt met afbeeldingen van geslachtsdelen, is al een slachtoffer. Dat geldt ook voor een meisje dat een hand op haar been krijgt gelegd.

En het getal van 62.300 is het resultaat van een extrapolatie van een eerdere steekproef onder 323 17- en 18-jarigen uit 2011. Extrapolerend op de wijze-Dettmeijer c.s. zouden meer dan een miljoen van de 3,5 miljoen minderjarigen zijn misbruikt.

Prullenbak

Als rechter – Dettmeijer was vice-president van de rechtbank in Den Haag – had ze dit soort ‘bewijs’ waarschijnlijk naar de prullenbak verwezen. Maar dat weerhield haar niet het onderzoek flink te promoten in de media.

Het bewust devalueren van het begrip slachtoffer en het opblazen van getallen is pervers. Als iedereen slachtoffer is, is niemand meer slachtoffer. Het begrip heeft dan geen waarde meer. Dat is een belediging voor degenen die daadwerkelijk zijn misbruikt.

Waarom dan toch dit opblazen? Dettmeijer overhandigde het eerste exemplaar van het rapport aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). De boodschap: de overheid moet meer doen. En daarom moet meer geld worden gegeven. Zoals aan clubs als die van Dettmeijer.

(bron: http://www.elsevier.nl/)