Frans Snel van de Achterdam presenteert zwartboek

Gepubliceerd 28 januari 2014 | Door Arno Ruitenbeek

Door Arno Ruitenbeek

ALKMAAR – Frans Snel, kamerverhuurder op de Alkmaarse rosse straat Achterdam, presenteert vandaag zijn zwartboek. In rake bewoordingen toont hij aan dat de burgemeester geen middel onbenut laat om de 72-jarige ondernemer het leven zuur te maken.

Frans Snel schrijft in zwartboek frustraties van zich af.

Frans Snel schrijft in zwartboek frustraties van zich af.

Het zwartboek beslaat de jaren 2011 tot en met 2013, een inktzwarte periode voor de Achterdam. Frans Snel en zijn advocaten zijn meer in de rechtszaal te vinden, dan op zijn post in het eens zo gezellige en veilige straatje. Aan de hand van (delen uit) juridische documenten en correspondentie met de gemeente laat de exploitant zien hoe hij wordt tegengewerkt.

Grootste tegenstander van Snel, zijn collega’s en de dames van plezier is burgemeester Piet Bruinooge. “Hij wil een definitief einde maken aan de raamprostitutie. Op aantoonbaar oneigenlijke gronden, zoals mensenhandel en crimineel geld”, aldus Alkmaarder Snel.

Rondje

“Maar mocht de burgemeester denken dat hij mij op de knieën krijgt, dan wordt het hoogste tijd dat de eerste burger  van Alkmaar dit ‘Dagboek van een kamerverhuurder’ leest.” De dag van de presentatie is niet zo maar gekozen: Snel is vandaag 72 geworden. “Wie jarig is, trakteert. In mijn geval geef ik een rondje zwartboek aan omwonenden, belanghebbenden zoals politici en gemeente- en politieambtenaren en de pers.”

Maar verjaardag of niet, Frans is ook nu te vinden in zijn kantoor boven Achterdam 3-5. Dat is een van de panden in de straat met peeskamers. In totaal zijn er, na een jarenlange juridische strijd  tussen Bruinooge en Snel cs, nog 69 peeskamers over. Nog niet zo lang geleden waren er liefst 135 ramen. Snel verhuurt namens de pandeigenaren dagelijks zeventien ramen, maar blijft vastbesloten er veel meer te exploiteren.

Over de reden voor het zwartboek is hij duidelijk. “Ik ben van het type ‘Leven en laten leven’. Maar nu het opzichtige geknoei in mijn eigen gemeente mij persoonlijk, zakelijk en financieel raakt, ben ik in de pen geklommen. Al was het maar omdat de regionale media ervoor hebben gekozen om de kop collectief in het zand te steken. Van gedegen journalistiek, feiten checken, diepgravend onderzoek naar de waarheid en een kritische opstelling jegens gezagsdragers en beleidsbepalers is al lang geen sprake meer.”

Snoeihard is hij in zijn, zij het stevig onderbouwde kritiek op de gezagsdragers ‘en andere fatsoensrakkers’. “Er wordt getraineerd, geïntimideerd, gelogen en bedrogen. Lees mijn zwartboek en je bent op de hoogte.” De burgemeester was vanmiddag niet bereikbaar voor commentaar. Een woordvoerster vreest dat Bruinooge ook nog niet aan lezing van het zwartboek is toegekomen. “Het was nogal hectisch de afgelopen dagen in verband met de asbestzaak”, zegt ze, verwijzend naar de brand in een bedrijfspand waarbij asbest is vrijgekomen. Later deze week zal de gemeente mogelijk een reactie kunnen en willen geven.

Over het beroemde, of wie dat wil beruchte straatje is in september 2013 het e-book ‘De Achterdam’  verschenen. Dat is te bestellen via de homepage van deze site, www.nzg-journalisten.nl.