Snel wil ook na vijf jaar nog dat vierde raam

Een lustrum dat heel misschien leidt tot een feestje. De Alkmaarse kamerverhuurder Frans Snel geeft gisteren bij de Raad van State in Den Haag opnieuw gevraagd een vierde raam op Achterdam 3-5 te mogen exploiteren.

Vijf jaar geleden begint Snels strijd tegen de weigering van Alkmaars burgemeester Piet Bruinooge hem een vergunning te verstrekken voor een vierde peeskamer. Geen van de aanvragen, bezwaren, bestuursrechter- en RVS-zittingen leveren resultaat op.

Maar Snel en advocate Vera Platteeuw geven niet op. En dus zitten ze aan de deftige Kneuterdijk in de hofstad weer tegenover gemeente, vertegenwoordigd door een ambtenaar en huisadvocaat Ilse van der Poel. Zij komt met het geijkte argument: het maximum aantal werkruimtes voor prostituees op de Achterdam is vastgesteld op 69. Snels vierde zou nummer 70 zijn en dat kan dus niet.

Paradepaardje

Platteeuw en Snel proberen de RvS ervan te overtuigen dat die 69 nergens op gestoeld is. “Bruinooge wil er gewoon niet meer dan 69. Dat is zijn paradepaardje, sinds hij in 2011 gedaan kreeg dat 92 ramen werden gesloten en panden besmet verklaard.” De panden zouden gekocht en geëxploiteerd zijn met crimineel geld, onder meer afkomstig van de Heineken-ontvoering en drugshandel.

Naar aanleiding van deze ‘grote opruiming’ is het maximum op 69 gesteld, zonder nadere reden of motivatie. Evenmin, aldus Platteeuw, maken Bruinooge en de zijnen duidelijk hoe de vergunningverlening loopt. Gaat het via loting, zodat de kans bestaat dat haar cliënt volgend jaar bij de nieuwe verleningsronde buiten de boot valt? Of is het een kwestie van wie het eerst komt, het eerst maalt?

Van der Poel bevestigt: “Dat laatste.” Die uitspraak vult ze direct aan, als van Snels kant wordt geopperd dan maar maanden voor de officiële aanvraagdatum de papieren naar de gemeente op te sturen. Van der Poel: “Het principe van wie ’t eerste komt, ’t eerste maalt geldt alleen als er een kamer vacant komt.” En dat moet je als exploitant dan toevallig weten, want de gemeente komt uit zichzelf niet met dit nieuws. Dus blijft alles bij het oude, vreest Platteeuw.

De RvS doet over zes weken uitspraak.